De 12 beste PlayStation 5 games (februari 2021 update)

playstation-5-console

De PlayStation 5 lanceerde op 19 november 2020 in Nederland en dus is het belangrijk om bij te houden welke games de moeite waard zijn. Naast PlayStation exclusieve titels zoals Marvel’s Spider-Man: Miles Morales, vind je ook PS4-games die beter draaien op je PS5 zoals Ghost of Tsushima. Het is belangrijk om te weten dat in deze lijst twee type games meenemen. Zo vind je uiteraard PS5-games die zijn uitgekomen de console, maar nemen we ook oudere games mee die een zogenaamde PS5-upgrade hebben gekregen. Als je deze games, zoals Ghost of Tsushima, God of War of Destiny 2 opstart, wil je PlayStation 5 meteen deze upgrade voor je installeren.

Op dit moment zien wij dit als de beste games die jij kan spelen op de PlayStation 5. Zodra een nieuwe game release uitkomt die interessant is voor deze lijst, zal ik hem hierin opnemen.

  1. Hitman III
  2. Demon’s Souls
  3. Marvel’s Spider-Man: Miles Morales
  4. Astro’s Playroom
  5. Ghost of Tsushima
  6. Assassin’s Creed Valhalla
  7. Bugsnax
  8. DIRT 5
  9. Call of Duty: Black Ops – Cold War
  10. Sackboy: A Big Adventure
  11. Destiny 2
  12. The Pathless

Verder heb ik onderaan de pagina ook nog een kleine lijst van games die de lijst net niet gehaald hebben.

1. Hitman III

hitman-iii-screenshot

Sinds januari 2021 vind je Hitman III op de eerste plek van onze lijst met beste PS5-games. Als je al wat jaren meedraait als gamer zullen de games waarin Agent 47 de hoofdrol speelt niet onbekend voor je zijn. Sinds de serie nieuw leven in is geblazen is IO Interactive zich gaan focussen op replaywaarde. Als jij jouw target dus al een keer hebt uitgeschakeld is het dus eigenlijk niet de bedoeling dat je meteen door gaat naar de volgende. De game daagt je namelijk uit om de missie opnieuw te spelen maar dan op een andere manier. Door de open opzet van de levels zijn er echt tientallen manieren om jouw target om te brengen.

Mocht je trouwens Hitman en Hitman 2 hebben gespeeld, dan kun je de levels en je progressie meenemen naar Hitman 3. De levels uit de vorige delen kun je dus ook met een grafische verbetering op je PlayStation 5 spelen. Daarnaast is het ook mogelijk om de levels van de drie delen in VR te spelen op de PlayStation. Dit geeft een totaal andere dimensie aan de serie en speelt verrassend goed.

Release: 20 januari 2021 | Ontwikkeld door: IO Interactive | Vorige positie: Nieuw!

2. Demon’s Souls

demons-souls-ps5

Laten we maar gelijk met de deur in huis vallen; Demon’s Souls is zeker niet voor iedereen. Dus ben jij iemand die snel opgeeft en niet houdt van moeilijke games, lees dan maar snel verder. Maar als jij het niet erg vind talloze keren te sterven en genadeloos afgestraft te worden voor elke fout die je maakt; dan is deze game voor jou. Overigens denk ik niet dat jij dan al onbekend met de Demon’s Souls. De game is namelijk een remake van de gelijknamige PS3 game, die het soulslike-genre echt op de kaart heeft gezet. De PS5-game is niet alleen een van de weinige exclusives op dit moment, maar het tilt de originele gameplay naar een hoger niveau.

Release: 12 november 2020 | Ontwikkeld door: Bluepoint Games & SIE Japan Studio | Vorige positie: Nieuw!

3. Marvel’s Spider-Man: Miles Morales

miles-morales-spider-man

Spider-Man: Miles Morales is niet zomaar een uitbreiding op de eerder verschenen PS4-exclusive. Het flitsende avontuur van ‘die andere Spider-Man’ is misschien dan wat korter dan het in 2018 uitgekomen Spider-Man, maar er is genoeg nieuwigheid te ontdekken. Zo heeft Miles zogenaamde Venom-krachten die het vechten een stuk interessanter maken. En voelt het slingeren door Manhattan door de game ray-tracing techniek en 60 frames per seconde zowaar nog beter aan.

Release: 12 november 2020 | Ontwikkeld door: Insomniac Games | Vorige positie: Nieuw!

4. Astro’s Playroom

Zodra je je PlayStation 5 in huis hebt kan ik je maar een ding aanraden; speel het gratis bijgeleverde Astro’s Playroom. Het neemt je namelijk aan de hand mee en introduceert je tijdens een paar uur unieke platform gameplay aan alle mogelijkheden en technieken van de DualSense-controller. Dit doe je terwijl je speelt als Astro, die een kleurrijke rijs af legt door de geschiedenis van PlayStation. Kenners van deze historie zullen dan ook meerdere hints ontdekken naar bekende PlayStation series en consoles.

Release: 12 november 2020 | Ontwikkeld door: SIE Japan Studio| Vorige positie: Nieuw!

5. Ghost of Tsushima

ghost of tsushima

In open wereld actiegame Ghost of Tsushima speel je als Jin, een van de laatst overgebleven samoerai’s. De PlayStation-exclusieve game speelt zich af in het Japan ten tijde van de eerste Mongoolse invasie. Hoewel Ghost of Tsushima eerder uit kwam op de PlayStation 4 is de game niet alleen interessant voor nieuwe spelers. Ontwikkelaar Sucker Punch Productions heeft namelijk een zogenaamde New Game+ toegevoegd, wat weer extra uitdaging biedt. Ook draait de game nu stabiel in 4K en 60 frames per seconde en is daarmee een prachtige en vloeiende ervaring. En dan zou ik bijna nog de gratis Legends modus vergeten. Deze update voegt een unieke coöperatieve multiplayermodus toe waarin je verhaalmissies kan spelen met twee spelers, of overlevengsmissies met groepen van vier doet.  Om deze modus te kunnen spelen is overigens wel een PlayStation Plus-abonnement vereist.

Heb je de game al op de PlayStation 4 gekocht? Dan kun je de gratis upgrade gewoon makkelijk downloaden op de PlayStation 5.

Release: 17 juli 2020 | Ontwikkeld door: Sucker Punch Productions | Vorige positie: Nieuw!

6. Assassin’s Creed Valhalla

Iedereen met een beetje interesse in de gamingindustrie heeft ooit wel eens gehoord over de Assassin’s Creed-franchise. In Assassin’s Creed Valhalla neemt de serie je voor het eerst mee naar de tijd van de vikings. Hiermee laat de game bewust het sluipen wat meer over aan de keuze van de speler, en ligt er meer focus op de grotere gevechten. Valhalla borduurt perfect voort op het progressie, loot en level-systeem van de vorige delen en voegt er een hoop unieke sfeer aan toe. De wereld zit verder boordevol hoofd- en zijmissies, waardoor het echt aanvoelt als een traditionele Ubisoft open wereld game. Waar dit voor sommige mensen misschien niet meer interessant is, kan ik de game zeker aanraden voor spelers die zichzelf willen verliezen in een grote en mooie open wereld.

Release: 10 november 2020 | Ontwikkeld door: Ubisoft Montreal | Vorige positie: Nieuw!

7. Bugsnax

Na de aankondiging van de PlayStation 5 was Bugsnax nou niet bepaald een game die is blijven hangen bij de echte gamers. Waar de kijkers van het evenement weggeblazen wilde worden door next-gen ervaringen was Bugsnax vooral heel schattig. In de game speel je in een wereld vol wezentjes die verdacht veel weg hebben van het eten dat wij kennen uit de echte wereld. Bugsnax is een game die je een goed gevoel wil geven, en dat lukt. De game is erg vermakelijk en heeft soms nog elementen die je aan het denken zet. Omdat de game uitermate geschikt is voor de minder ervaren gamer of kinderen, verdient het echt een plek in onze toplijst van dit moment.

Release: 12 november 2020 | Ontwikkeld door: Young Horses Inc. | Vorige positie: Nieuw!

8. DIRT 5

dirt-5-screenshot

Ook liefhebbers van het racegenre kunnen bij de PlayStation 5 hun lol op. Met DIRT 5 is er eindelijk weer een volwaardig deel in de DIRT-serie. Waar de game op de meeste vlakken vooral een uitbreiding is van wat we al kennen is deze game vooral gewoon de beste race ervaring op de PS5 van dit moment. Zo race je niet alleen door de bekende zandvlaktes, maar kom je ook terrecht in de sneeuw, over asfalt en verschillende arena’s. Omdat de game daarnaast op 4K en 60 frames per seconde speelt ziet het er oogverblindend.

Release: 6 november 2020 | Ontwikkeld door: Codemasters | Vorige positie: Nieuw!

9. Call of Duty: Black Ops – Cold War

De Call of Duty-franchise gaat natuurlijk al een tijd mee in de gamesindustrie en daarom zal het jou niet verbazen ook het laatste deel van deze reeks in deze lijst terug te vinden is. Zoals de naam al doet vermoeden speelt dit deel zich af tijdens de koude oorlog en gaat vooral terug naar de basis. Er is net als in de rest van de Black Ops-serie veel aandacht gestopt in het verhaal, maar die is helaas wel aan de korte kant. Verder zit er zoals je gewend van de Treyarch-games ook weer een vertrouwde multiplayer en zombie-modus in. Dit gemixt met de interessante technieken die de DualSense-controller biedt voelt de game realistischer dan ooit aan.

Call of Duty: Warzone

Voor veel gamers was het gratis Call of Duty: Warzone een van de lichtpuntjes tijdens de eerste corona lockdown. Door het combineren van de bekende battle royale-elementen met een aantal verfrissende elementen en de mogelijkheid tot crossplay was Warzone de perfecte game voor miljoenen gamers wereldwijd. Sinds december 2020 kun je Call of Duty: Warzone ook spelen vanuit Call of Duty: Black Ops – Cold War. Je zult echter wel moeten kiezen of je met de wapens en uitrusting van Modern Warfare of Cold War wilt spelen.

Release: 13 november 2020 | Ontwikkeld door: Raven Software & Treyarch | Vorige positie: Nieuw!

10. Sackboy: A Big Adventure

sackboy: a big adventure

Als jij Astro’s Playroom een toffe game vond, dan zou ik je bijna willen verplichten om Sackboy: A Big Adventure aan te schaffen. In deze vrolijke LittleBigPlanet-spin off is alles gemaakt van papier, karton en andere knutselspullen. Maar laat je door de stijl niet afschrikken, de game is inderdaad toegankelijk voor een jonger publiek, maar biedt ook genoeg uitdaging voor meer volwassen spelers. Daarnaast voel je aan alles dat de game ontworpen is om samen met iemand op de bank te spelen. En dat is voor mij persoonlijk altijd een groot pluspunt aan een game.

Release: 12 november 2020 | Ontwikkeld door: Sumo Digital | Vorige positie: Nieuw!

11. Destiny 2

destiny-2-six-player-raid

Ja, Destiny 2 werd in 2017 al uitgebracht. Waarom zou je deze game anno 2021 nog willen spelen op je PlayStation 5? De game werd in 2017 misschien niet heel positief ontvangen, maar door tientallen updates door de jaren heen eindelijk de potentie waargemaakt. Zeker door de in 2020 verschenen Beyond Light-update dat bijvoorbeeld een gigantische nieuwe omgeving met Jupiter toevoegd. Daarnaast biedt de PS5-versie eindelijk een volwassen shooter ervaring aan; 4K en 60 frames per seconde, en zelfs 120fps in de multiplayer. Er is dus geen beter moment om Destiny 2 op te pakken.

Release: 6 september 2017 | Ontwikkeld door: Bungie Software | Vorige positie: Nieuw!

12. The Pathless

Indie games zijn niet meer weg te denken uit de hedendaagse gamingindustrie. Uiteraard kan een goede indie game die uitkwam tijdens de release van de PlayStation 5 dan ook niet ontbreken. Ontwikkelaar Giant Squid, die we kennen van het prachtige onderwateravontuur Abzu, bracht ons The Pathless. In deze intrigerende game speel je als jager die is afgereisd naar een groont eiland. Op dit eiland wordt verkenning aangemoedigt en zorgen verschillende verrassingen dat jouw nieuwsgierigheid wordt beloond. Voeg daar een handvol onvergetelijke eindbaasgevechten aan toe en je hebt een bijzonder intrigerende lanceringsgame op de PS5.

Release: 12 november 2020 | Ontwikkeld door: Giant Squid | Vorige positie: Nieuw!

Deze PS5 games moet je ook niet vergeten!

Uiteraard zijn er meer goede games uitgekomen op de PlayStation 5. Games die de lijst net niet hebben gehaald maar het wel verdienen om nog even speciaal benoemd te worden zijn:

  • Fortnite
  • Planet Coaster: Console Edition
  • Immortals Fenyx Rising
  • Haven
  • Borderlands 3
  • Watch Dogs Legion
  • NBA2K21

Xbox Game Pass: hoe werkt het?

xbox-game-pass

Voortdurend leren grote bedrijven in de entertainment industrie van elkaar en zijn ze opzoek naar nieuwe manieren om hun content aan te bieden. Sinds een aantal jaar biedt Microsoft met Xbox Game Pass een dienst waarmee je eenvoudig en voor een vaste prijs toegang krijgt tot honderden games. Hoe dat werkt, wat de voordelen zijn en welke games er in de game pass zitten ontdek je hieronder.

Wat is Xbox Game Pass?

Xbox Game Pass is een abonnementsdienst waarmee je toegang krijgt tot honderden games. Je betaalt een vast bedrag per maand en kan alle games in het aanbod spelen zolang je abonnee bent. Je krijgt op deze manier toegang tot allerlei bekende en onbekende games. Je zou het kunnen vergelijken met een abonnement op bijvoorbeeld Netflix, Videoland of Amazon Prime.

Hoe werkt het?

Nadat je je hebt aangemeldt, bijvoorbeeld via de website van Xbox, kan je direct beginnen. Het grootste verschil met diensten zoals Netflix of PlayStation Now is dat je de content niet streamt. Je klikt aan wat je wil spelen, download de game op jouw apparaat en kan dan meteen aan de slag. Het mooie aan Xbox Game Pass is dat je games niet alleen op je Xbox kan spelen. Het is namelijk ook mogelijk om games op je PC of zelfs jouw Android apparaat te spelen. Om dat te kunnen moet je wel goed opletten op welke abonnement je aanschaft.

  • Xbox Game Pass voor Console – €9,99 per maand
    Met dit abonnement kun je games spelen op jouw Xbox apparaten, zoals de Xbox One, de Xbox Series X en de Xbox Series S.
  • Xbox Game Pass voor PC – €9,99 per maand
    Met dit abonnement kun je games spelen op jouw Windows PC. Je krijgt toegang tot de games via de Xbox applicatie.
  • Xbox Game Pass Ultimate – €12,99 per maand
    Met dit abonnement kun je games spelen op jouw Xbox-, PC- en Android-apparaten. Daarnaast zit in dit ook Xbox Live Gold en EA Play inbegrepen. Met Xbox Live Gold (waarvoor je maandelijks anders €6,99 zou betalen) kun je op jouw Xbox multiplayer games spelen en met EA Play krijg je ook toegang tot de catalogus van de beste games van Electronic Arts (zoals bijvoorbeeld FIFA, Battlefield & Mass Effect).

Met het Ultimate abonnement zit je dus op al jouw apparaten sowieso goed, en is daarnaast een extra scherpe deal omdat Xbox Live Gold ook bij de prijs zit inbegrepen. Daarnaast is de eerste maand altijd beschikbaar voor maar €1. Dus je kan het voor een heel klein bedrag altijd proberen.

Spelen op je Xbox

Het moet geen verrassing zijn, maar met Xbox Game Pass speel je dus allerlei games voor een maandbedrag. Dit zou je dus kunnen doen met het console-abonnement of anders het Ultimate-abonnement. Het werkt in principe heel makkelijk. Je kan de games vinden in de Game Pass-app binnen op je console. Vervolgens kun je de games vanuit daar installeren. Deze games komen dan, net als je gekochte games, te staan in je bibliotheek, of “Mijn games en Apps”. In jouw bibliotheek kun je ook heel makkelijk zien door de filter Xbox Game Pass even aan te klikken.

Spelen op je Windows PC

Op de PC werkt het ook voordehandliggend. Als je de Xbox app hebt geinstalleerd zie je alle games die je kan downloaden voor de PC. Als je ze hebt geinstalleerd komen ze aan de linkerkant te staan. Vanuit hier kun je de games heel makkelijk opstarten of eventueel verwijderen.

xbox-game-pass-cloud-gaming

Spelen op je Android apparaat

Dit wordt wat ingewikkelder. Want naast het Ultimate-lidmaatschap zijn er ook een aantal andere voorwaarden waar je aan moet voldoen. Anders als op de Xbox en PC ga je de games namelijk streamen naar jouw Android apparaat. Als je met jouw Android-apparaat dus Xbox games wil spelen, moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Je moet een Android-versie van 6.0 of hoger hebben.
  • Je moet een Bluetooth-versie 4.0 of hoger hebben.
  • Je moet op het apparaat waarop je wil spelen de Xbox Game Pass-app hebben geinstalleerd.
  • Je moet een Xbox Game Pass Ultimate abonnement hebben.
  • Je moet een Wi-Fi signaal van 5Ghz of een mobiele dataverbinding met een downloadsnelheid van 10Mbps hebben.
  • Je moet een draadloze controller via Bluetooth aan jouw Android-apparaat kunnen koppelen. Dit kan met Xbox Controller of een andere draadloze bluetooth controller.

Wat zijn de voordelen van Xbox Game Pass?

Voor idereen die nog twijfelt of Game Pass iets voor jou is heb ik hieronder alle voordelen van Game Pass op een rij gezet.

  • Je krijgt toegang tot honderden games. Door het grote aanbod is er altijd iets te spelen. Daarnaast kun je ook voordat je een abonnement precies zien wat er op dat moment beschikbaar is. Zo kom je dus nooit voor verrassingen te staan.
  • De Xbox Game Studio-titels zijn direct bij de release speelbaar. Dus als zometeen die nieuwe Halo, Gears of War of Fable game uitkomt, kan je die meteen spelen!
  • Persoonlijk vind ik het grootste voordeel van Game Pass dat je games altijd even kan proberen. Ik ben groot voorstander van het zelf aanschaffen van games (het liefst ook fysiek), maar je kan je geld natuurlijk maar 1x uitgeven. Met Game Pass probeer ik een game toch een stuk sneller dan als ik het fysiek zou moeten kopen.
  • Game Pass-leden kunnen vaak gebruik maken van extra hoge kortingen op games, bijvoorbeeld als een game de Game Pass gaat verlaten.
  • Omdat je de games installeert op jouw PC of Xbox, kun je de games ook offline spelen. Je hebt dus ook niet per se een snelle verbinding nodig om het te kunnen spelen (al is een goede verbinding voor het downloaden natuurlijk wel fijn).
  • Wekelijks worden er games toegevoegd. Uiteraard zijn dit niet alleen de allergrootste en populairste games, maar ook een hoop onbekendere titels.

Zijn er ook nadelen?

Zo’n abonnementsdienst als Xbox Game Pass heeft natuurlijk ook nadelen. Ik heb de nadelen hieronder even voor je op een rijtje gezet.

  • De games zijn niet echt van jou. Voor verzamelaars of mensen die graag altijd eigenaar van hun games zijn is het misschien niet de beste dienst.
  • Verdwijnt een game uit de dienst? Dan kan je niet meer verder spelen. Je zal de game dan zelf moeten aanschaffen om door te spelen. Heel vervelend als je net bezig bent om een game door te spelen.
  • Zoals bij de meeste abonnementsdiensten loopt het abonnement vanzelf door. Als je dus merkt geen of weinig gebruik te maken van Game Pass, vergeet dan niet het zelf stop te zetten.
  • EA Play is helaas (nog niet) beschikbaar bij het console- en pc-abonnement. Op de website van Xbox kun je zien dat dit in de loop van 2021 wel moet worden toegevoegd.

Welke games zitten er in het lidmaatschap?

Het is altijd lastig te zeggen welke games er op het moment waarop jij dit leest in Game Pass zitten. De dienst heeft namelijk een wisselend aanbod en is daardoor niet elke maand hetzelfde. Gelukkig kun je op bijvoorbeeld de website van Xbox zelf in de gaten houden welke games er op dit moment speelbaar zijn. Het is ook goed om te weten dat het aanbod voor Xbox en PC niet hetzelfde is. Een game als Desperados III is bijvoorbeeld alleen speelbaar op de PC, terwijl een klassieker als Black weer alleen op de consoles te spelen zijn.

Welke games komen er in de toekomst bij?

In de toekomst zal het aanbod van Xbox Game Pass zeker blijven uitbreiden. Waar er games verdwijnen, zullen er natuurlijk ook zeker weer games bijkomen. Een goed voorbeeld is Microsoft’s overname van Bethesda. Hierdoor zullen games zoals The Elder Scrolls V: Skyrim, Fallout 4 en Dishonored 2 waarschijnlijk binnenkort allemaal speelbaar zijn via Game Pass, en er net als de Xbox Studio Games niet meer uit verdwijnen.

ori-and-the-will-of-the-wisps-screenshot

Welke Game Pass games moet je hebben gespeeld?

Omdat het aanbod natuurlijk vaak veranderd is dit een ontzettend lastige vraag om te beantwoorden. Hieronder heb ik toch geprobeerd om een lijstje games samen te stellen die ik kan aanbevelen.

  • Celeste
  • Control
  • Dead Cells
  • Destiny 2
  • Doom Eternal
  • Forza Horizon 4
  • Gears 5
  • Greedfall
  • Halo: The Master Chief Collection
  • Hellblade: Senua’s Sacrifice
  • Hollow Knight: Voidheart Edition
  • Human Fall Flat
  • Ori and the Will of the Wisps
  • Overcooked 2
  • Slay the Spire
  • Spiritfarer
  • State of Decay 2
  • The Dark Pictures: Man of Medan
  • The Witcher 3: Wild Hunt

Is er ook genoeg aanbod voor kinderen?

De Xbox Game Pass heeft zeker aanbod voor kinderen. Op de overzichtspagina kun je makkelijk filteren op de leeftijdsklassifiering van bijvoorbeeld PEGI 3 of PEGI 7. Een groot voordeel van Game Pass is bijvoorbeeld dat Minecraft altijd te spelen is, omdat het een aantal jaren geleden door Microsoft is overgenomen.

Alles wat we weten over GTA 6 (februari 2021 update)

nep-artwork-gta-6

“Meneer, weet u wanneer GTA 6 uitkomt?” was een vraag die ik als winkelmedewerker van Game Mania ongeveer wekelijks te horen kreeg. En dit zelfs al een jaar na de release van GTA 5 in 2013. Niet gek natuurlijk, want de afgelopen jaren hebben miljoenen gamers zich vermaakt met de single- en multiplayer van het laatste deel. Hoewel er nog niets officieel bevestigd is door Rockstar of moederbedrijf Take-Two Interactive, draait de geruchtenmolen al op volle toeren. Daarom vind je op deze pagina een overzicht van alles wat we al weten over het nieuwste deel van de Grand Theft Auto-serie.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op: 19 februari 2021.

Wanneer is de releasedatum van GTA 6?

Om gelijk met de deur in huis te vallen: er is nog geen releasedatum. Waar verschillende webshops en media de releasedatum zullen neerzetten op een datum als 31 december 2021, is dat nooit meer dan een placeholder. Sowieso staat een releasedatum waarschijnlijk nog ver weg, want Grand Theft Auto 6 is uberhaupt nog niet aangekondigd. Wel zijn er de afgelopen jare

Wat we wel kunnen doen is het maken van een weloverwogen gok. De laatste jaren zit er ongeveer 5 jaar tussen de games van Rockstar. Want waar GTA 6 uitkwam in 2013, kwam Red Dead Redemption 2 uit in 2018. Dit zou betekenen dat 2023 een realistisch jaar is om te verwachten. Hierbij kun je nog toevoegen dat Rockstar haar games meestal wat verder in een consolegeneratie uitbrengt. Dit omdat meer mensen dan de consoles in huis hebben, en ze dus meer exemplaren kunnen aanschaffen. Gezien de release van de PS5 en Xbox Series X & S in 2020 zou dat dus niet gek zijn.

fan-made-custom-artwork-gta-6
Onofficieel artwork van GTA 6

Wel weten we dat in 2018 voormalig Rockstar-baas Dan Houser vertelde dat de game niet zou verschijnen tijdens het presidentschap van Donald Trump. Volgens hem zou de grens tussen waarheid en satire op die manier zo troebel worden dat het commentaar op de Amerikaanse politiek direct achterhaald zou zijn. Gezien natuurlijk Joe Biden inmiddels tot Amerikaanse president is verkozen zou dit een mooi moment zijn.

Tijdens een investeerdsbijeenkomst in 2019 noemde Take-Two Interactive dat ze werkten aan de “grootste line-up in de geschiedenis van het bedrijf”. Ook vertelde Take-Two dat er nieuwe delen in hun grootste franchises in het verschiet lagen. Gezien het portofolio van de uitgever zou dat natuurlijk een grote hint naar GTA 6 kunnen zijn. In het verlengd evan deze bijeenkomst kwamen er ook berichten naar buiten dat Take-Two Rockstar onder druk zou zetten om meer games te ontwikkelen. Hoewel er tot op heden nog geen andere Rockstar games zijn aangekondigd, zou dit natuurlijk wel negatieve gevolgen kunnen hebben op de releasedatum van een nieuwe Grand Theft Auto.

Ten slotte is daar dan ook nog analist Michael Pachter. Die verwacht dat de game op zijn vroegst in 2021 aangekondigd wordt. Dit is waarschijnlijk gebasseerd op het feit dat er rond 2015 en 2016 berichten naar buiten kwamen dat Rockstar gestart was met de ontwikkelingstraject. Wat we we

Op welke platformen komt de game uit?

Zolang GTA 6 nog niet aangekondigd is, kunnen we alleen maar speculeren op welke platformen de game zal verschijnen. Wel durf ik te zeggen dat de game waarschijnlijk niet naar PlayStation 4 en Xbox One gaat komen. Door de technische kracht van de nieuwe generatie, lijkt een terugschaling in rekenkracht onmogelijk voor een game die voorlopig nog niet zal verschijnen. Een goed voorbeeld hiervan is het in december 2020 verschenen Cyberpunk 2077. Door de vele elementen in de game zoals voertuigen, computergestuurde personages en vele hoge gebouwen kon je goed zien dat de rekenkracht van de oude generatie consoles niet in staat was alles snel genoeg in beeld te brengen. Mede hierdoor vonden veel gamers de game onspeelbaar op de PlayStation 4 en Xbox One.

Het ligt dus in de lijn der verwachting dat GTA 6 zal verschijnen op de PlayStation 5 en Xbox Series X & S. Een kanttekening daarbij is dat er in 2019 geruchten opdoken dat de game een maand lang exclusief zal worden voor de PS5. Daarnaast komt de game ongetwijfeld ook op de PC uit, alleen hebben we bij GTA 5 en Red Dead Redemption 2 gezien dat de game pas later beschikbaar komt op de PC. Op de PC zal je de game dan waarschijnlijk in alle grote winkels, als Steam, Epic Games en Rockstar’s eigen Social Club.

Verder denk ik niet dat GTA 6 zal verschijnen op de Nintendo Switch. Qua kracht is de game namelijk vergelijkbaar met de eerste versies van de PS4 en Xbox One. Hoewel er natuurlijk wel geruchten zijn over een Nintendo Switch Pro, is er ook op dat front nog niks bevestigd. Tevens zijn de laatste GTA-games ook niet uitgekomen op een Nintendo console, en is GTA alleen verschenen op bijvoorbeeld de Nintendo DS met de Chinatown Wars.

Op welke locatie speelt het zich af?

gta-vice-city-remastered

Een van de belangrijkste vragen van fans van de Grand Theft Auto-serie gaat meestal over de locatie van de games. Kijkend naar het verleden speelden de meeste games zich af in Liberty City (New York), Los Santos (Los Angeles) of Vice City (Miami). En waar de laatste twee games in het GTA universum zich afspeelden in de eerste twee, zou Vice City heel aannemelijk kunnen zijn. Iets wat hier kracht bij kan zetten is de titel van de game. De GTA-games houden namelijk vaak de romeinse cijfers aan in de officiele titels. GTA 6, of dus GTA VI, zou dus een mooie voorzet zijn om zich af te spelen in Vice City, gezien de eerste twee letters overeenkomen met de romeinse cijfers. Daarnaast zou volgens het YouTube-kanaal The Know een betrouwbare bron hebben vermeld dat de game voor een groot deel ook af zal spelen in een land in Midden- of Zuid-Amerika.

Maar het hoeft niet per se Vice City te zijn. Zo zijn er ook geruchten dat de game zich af zou spelen in een grote Europese stad, als Londen, of zou het een verhaal zijn die meerdere steden met elkaar zou verbinden.

Map van GTA 6

gta-san-andreas-map

Tegenwoordig kan je bijna geen open wereld game vinden die niet qua map groote wordt vergeleken met Assassins Creed. Op deze manier zou je bijna zeggen dat het allemaal steeds groter moet. Echter krijg ik persoonlijk koude rillingen van het idee dat ik continue minutenlang in een veel te grote open wereld rond moet rijden. Ik was persoonlijk dus ook heel blij dat de map van Cyberpunk 2077 helemala niet zo groot was. Wat die game deed was dingen veel gelaagder in de wereld zetten. Zo kon je vaak activiteiten doen op meerdere etages op een bepaalde locatie, wat ervoor zorgde dat je minder vaak grote stukken hoefde af te leggen. Ik acht de kans ook groot dat een game als GTA 6 ook van dit principe gebruik gaat maken. Want hoe tof is het om veel minder loze ruimtes te hebben op een map.

Is er een trailer van GTA 6?

Ook hier moet ik je voorlopig telleurstellen; op dit moment is er nog geen trailer voor GTA 6, laat staan een officieel screenshot. Voor het eerste officiele beeldmateriaal zullen we hoogstwaarschijnlijk moeten wachten tot een aankondiging.

Wel kan ik je vertellen over mogelijke geruchten over het verhaal en de personages van de nieuwe GTA-game. Zo was er enige tijd een gerucht dat de game een vrouwelijk hoofdpersonage hebben, maar zou dat halverwege de ontwikkeling toch een man zijn geworden. Volgens een recent gerucht op 4Chan zou het zelf gaan om een personage die bij het vertellen van de naam al een grote spoiler zou zijn voor het verhaal van de game. Vandaar dat ze de hem voorlopig intern “Ricardo” zouden noemen.

Mocht de game zich afspelen in Vice City, dan is er een kans dat het verhaal draait om het opbouwen van een drugsimperium. Dit sluit natuurlijk ook perfect aan op de geruchten dat, net zoals in Red Dead Redemption 2, je een tijdelijk uitstapje zal maken naar een andere map. In GTA 6 zou dit dan bijvoorbeeld kunnen zijn dat je drugs moet smokkelen buiten de grenzen van de Verenigde Staten. Bovendien begin je in de meeste GTA-games onderaan de criminele ladder voordat je een echte topcrimineel wordt. Dus ook dat sluit natuurlijk perfect aan.